Site Search

Cultural Precinct Master Plan Review

We’re developing a Master Plan to provide a collective vision and long-term plan for our Cultural Precinct. Throughout the consultation period we received 273 survey responses, 158 comments on the interactive map and 7 written submissions. We also held 16 stakeholder meetings and had 10 participants at our online community meeting.

Why did we consult?

We’re developing a Master Plan to provide a collective vision and long-term plan for our Cultural Precinct.

The current Master Plan for the precinct was prepared in 2015.  A review of this plan is required to effectively consider and integrate current plans and proposals being considered and agree a collective vision and long-term planning framework for the precinct.

This was a key ‘listening’ phase to hear the community and stakeholder ideas prior to any draft plans being prepared.

How did we engage the community?

The ‘Have Your Say’ consultation period was open from 29 October 2020 to 20 November 2020.  Feedback was sought through a variety of channels, including:

  • Submissions
  • Online survey
  • Online interactive map
  • Community meeting (via Zoom)
  • Key stakeholder meetings

Opportunities to participate in these consultation opportunities were promoted through:

  • Social media
  • Public Notice in the Border Mail
  • News from AlburyCity
  • Electronic Direct Mail (eDM) to AlburyCity Community Consultation Group
  • Promotion via Albury Business Connect (formerly Albury Northside Chamber of Commerce) and LibraryMuseum mailing lists
  • Poster displays at LibraryMuseum and Retro Café

What did we find out?

Throughout the consultation period we received 273 survey responses, 158 comments on the interactive map and 7 written submissions.  We also held 16 stakeholder meetings and had 10 participants at our online community meeting.

A full consultation summary is available here.

Summary of key findings:

  • Trees, shaded areas and open green spaces are the most valued aspects of QEII Square
  • More shade is required
  • Improved lighting and safety concerns raised – also potential for feature lighting
  • Need to improve the existing public toilets
  • Desire for more seating and provision of drinking fountains
  • Most did not think additional Cultural Museums are needed
  • Desire to keep and improve Retro Café
  • Generally negative sentiments regarding the Uiver museum proposal
  • Need to improve access/accessibility, connections and open views into the square to be more inviting
  • Desire to provide/bring-back a water feature
  • Preference to not over-develop the square or clutter with elements (need to retain openness)
  • Desire to improve edges of the square and better integrate, use and improve the appearance of the surrounding buildings
  • Desire for activities/spaces for children to play (but not a playground)
  • Support for additional events but also noted desire for the space to be attractive and comfortable for day-to-day use
  • Need for recognition of First Nations community and Wiradjuri people.

What happens now?

The information gathered from the engagement activities will be used to develop a draft Cultural Precinct Master Plan. There will be opportunity for community and stakeholder feedback on the draft Master Plan through the Public Exhibition process in mid 2021.

Please let us know if you wish to subscribe to updates on the project by emailing us at info@alburycity.nsw.gov.au

Related Consultations
Never miss an update
account_circle
mail_outline
* We'll never share your email with third parties